Pneumokokken vaccinatie

Pneumokokken vaccinatie

In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1-1-1941 en 31-12-1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Volwassenen worden gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan deze bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken.

Pneumokokken kunnen in een aantal gevallen een longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken, met name jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand zijn gevoelig hiervoor.

Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen.

Wanneer mag u geen pneumokokkenprik?

Het vaccin is voor bijna iedereen geschikt. Maar mensen die eerder een allergische reactie hebben gekregen van eén van de bestanddelen van het vaccin mogen zich niet laten vaccineren. Dit laatste komt echter zelden voor.

Er zijn een aantal redenen om de prik uit te stellen:

  • als u op het moment dat u de prik zou halen koorts heeft;
  • als u binnen 48 uur na de prik geopereerd wordt;
  • als u verkouden bent op de dag dat u gevaccineerd zou worden.

U kunt dan het beste met de huisarts bespreken wanneer een beter moment is.

Chemotherapie of recentelijk een beenmergtransplantatie?

Als u chemotherapie krijgt, moet u met uw behandelend arts overleggen of het nu het goede moment is voor de pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik kan geen kwaad tijdens de chemotherapie, maar werkt dan soms minder goed. Het kan beter zijn om te wachten tot de chemotherapie klaar is. Ook als u recentelijk een beenmergtransplantatie heeft gehad, kunt u het beste met uw specialist overleggen of u op dit moment een pneumokokkenprik mag krijgen.

 

Lees op de website van het RIVM nog meer over de pneumococcen vaccinatie!Translate »
Call Now Button