Pfizer vaccin na eerste gift AstraZeneca

Pfizer vaccin na eerste gift AstraZeneca

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt mensen de gelegenheid om na een eerste keer vaccinatie met AstraZeneca een vaccinatie met  BioNTech/Pfizer te krijgen.

De Gezondheidsraad gaf gisteren einde dag groen licht om deze vaccins te kunnen combineren, het zogenoemde heteroloog vaccineren. Het gaat dan vooralsnog om mensen die eerder AstraZeneca kregen en als tweede prik een BioNTech/Pfizer-vaccin willen. Uit recent Brits onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Voor iedereen van 60 tot en met 64 jaar die al een tweede AstraZeneca gepland heeft staan en toch wil wisselen, kan dat doen door zich vanaf vrijdag 16 juli te melden bij de GGD. Hierover volgt later meer informatie. Voor wie de komende dagen een tweede prik AstraZeneca gepland heeft, blijft het advies die te nemen omdat je dan het snelst optimaal beschermd bent. Bovendien concludeert de Gezondheidsraad op basis van de wetenschappelijke Britse studie dat de combinatie AstraZeneca en BioNTech/Pfizer even goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee vaccinaties met AstraZeneca. Maar als je toch als tweede vaccin BioNTech/Pfizer zou willen, mag dat. Het verzoek is de huisarts per mail (en dus niet per telefoon) te laten weten dat je afziet van de tweede prik met AstraZeneca.

In een aantal EU-landen zoals Duitsland, Spanje en Frankrijk, komt het combineren van twee vaccins in het vaccinatieschema (eerst één soort, dan een ander) al voor, andere landen wachten nog nader onderzoek af.Translate »
Call Now Button