Griepvaccinatie: voorrang voor 70+ en medische indicaties

Griepvaccinatie: voorrang voor 70+ en medische indicaties

Zoals u wellicht in het nieuws heeft gehoord/gelezen is er een wereldwijd tekort aan voldoende griepvaccinaties. Dit heeft vooral te maken met het feit dat meer mensen nu wel een griepvaccinatie nemen, daar waar ze dit andere jaren niet deden. De nationale inkoop door het RIVM is gebaseerd op de opkomst van de voorgaande jaren. Er is een landelijke en internationale verhoogde vraag naar griepprikken. Er is voorafgaand aan de griepvaccinatiecampagne door het RIVM wel een maximaal aantal vaccins extra ingekocht. Daardoor zijn er dit jaar ruim een half miljoen extra vaccins beschikbaar. Het duurt ongeveer 6 maanden om griepprikken te maken, dus er kunnen voor dit griepseizoen geen nieuwe griepprikken bijgemaakt worden. We moeten het daarom doen met de voorraad vaccins die er nu is.

Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico’s als ze griep krijgen dan de gezonden patiënt tussen de 60-69jaar. Als deze groep eenmaal gevaccineerd is, kunnen overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar. Aan het einde van de griepprikperiode in december wordt duidelijk of er vaccins over zijn.

Wat kunt u zelf doen?
De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook om griep te voorkomen en anderen niet te besmetten. U verkleint de kans op griep door:

• 1,5 m afstand te houden van anderen

• Vaak uw handen te wassen met water en zeep

• Drukte te vermijden

• Mondkapjes te dragen in publieke ruimten

• Bij klachten binnen blijven om uw medemens niet aan te steken

 

Voor meer informatie bekijkt u de pagina over de griepprik op de website van het RIVM.Call Now Button
Translate »